Celjske mesnine u 2023. s gubitkom od 1,7 milijuna eura

Bez autora
Sep 23 2024

Celjske mesnine lani su prvi put u povijesti poslovale s gubitkom od 1,7 milijuna eura, nakon što je 2022. godine tvrtka imala dobit od nešto više od 54.000 eura.

Prošlogodišnji gubitak prvenstveno je rezultat visokih cijena osnovnih sirovina, navodi se u izvješću o poslovanju tvrtke za 2023. objavljenom na stranicama Ajpesa.

Prošlogodišnji čisti prihodi Celjskih mesnina iznosili su gotovo 102 milijuna eura, dok su godinu prije bili dosegnuti u iznosu od 91,4 milijuna eura. Za ovu godinu planiraju rast prihoda od četiri posto i operativnu dobit od milijun eura. Ove godine nisu planirana veća ulaganja.

Kako je u izvješću o poslovanju napisao direktor Celjskih mesnina Izidor Krivec, 2022. bili su pogođeni energetskom krizom, a prošle godine i neočekivanim rastom cijena svinjskog mesa tijekom cijele godine.

“Pad cijena bio je očekivan cijelo vrijeme, ali nije se dogodio u očekivanim postocima. U jesenskim mjesecima već je bilo naznaka pada, no u prosincu se krivulja otkupne cijene osnovne sirovine ponovno okrenula. Nismo uspjeli dovoljno dignuti prodajne cijene zbog cjenovnog pritiska trgovaca i nelojalne konkurencije”, rekao je Krivec.

Inače, tvrtka, koja zapošljava oko 400 radnika, i prošle je godine nastavila s naporima u poboljšanju utjecaja na okoliš. Tako su poduzeli selektivno prikupljanje organskog i drugog otpada te racionalizaciju potrošnje energenata i pitke vode, a ugradili su i obnovljive izvore energije.

Među mjerama za unapređenje poslovanja Krivec je istaknuo racionalizaciju pogona i proizvoda te posljedično smanjenje broja zaposlenih. Posebna pažnja posvećena je i politici likvidnosti.

Krivec, koji je i većinski vlasnik Celjskih mesnina, i njegov dugogodišnji poslovni partner Danilo Dujović proljetos su zbog međusobnog spora odlučili prodati većinski udio Celjskih mesnina hrvatskoj grupi Braća Pivac. Kupoprodajni ugovor potpisan je u svibnju, a posao bi se trebao realizirati u dva koraka preko Austrije.

Prema medijskim napisima, do planirane prodaje zasad neće doći jer je nadležni sud u Klagenfurtu Krivecu zabranio raspolaganje vlasničkim udjelom u tvrtki CM Invest preko koje kontrolira Celjske mesnine. Osim toga, Specijalizirano državno odvjetništvo vodi postupak protiv Dujovića za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja ili povjerenja u gospodarskom poslovanju, a sud je zapečatio vlasnički udio u Celjskim mesninama.

Hrvatska grupacija, koja trenutačno posjeduje 40 posto Celjskih mesnina, stoga barem u sljedećim mjesecima neće moći steći većinski udio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik